Dnia 04.11.2021 r. w ZSCKR w Kamieniu Małym odbyło się podsumowanie projektu POWER „Kształcenie rolnicze – unikalne praktyki europejskie”
Opis prezentacji
?️Grupa technik żywienia i usług gastronomicznych realizowała zadania na kolejnych stanowiskach w ramach obsługi kuchni, restauracji i barów, uczestnicząc także w pracach z zakresu planowania i zaopatrzenia. Na koniec każdy z uczestników będzie miał bojowe zadanie – samodzielne przygotowanie wybranej potrawy kuchni greckiej. Jesteśmy pewni, że z takim przygotowaniem i praktyką pójdzie to śpiewająco!
?Grupa technik architekt krajobrazu uczestniczyła w projektowaniu ogrodów, by następnie realizować prace z zakresu pielęgnacji roślinny, nasadzeń, przygotowywania rabat. Ostatnia część kursu poświęcona jest analizowaniu kosztów, w tym tworzeniu kosztorysów do analizowanych zleceń oraz badaniu rentowności działań przedsiębiorstwa.
? Technicy rolnictwa kontynuowali prace w przedsiębiorstwach rolnych oraz uczestniczyli w wizytacjach – np. w tradycyjnej winiarni. W ramach kolejnych dni praktyk poznawali różnego rodzaju procesy związane z rolnictwem, a pozyskaną wiedzę wykorzystywali w praktyce. Co ciekawe, Riwiera Olimpijska, chociaż powszechnie kojarzy się z turystyką, to region, w którym rolnictwo pełni kluczową rolę. Oliwki, winogrona, owoce, warzywa – to jedno, ale mało kto wie, że produkuje się tu też tytoń i bawełnę!
We wszystkich grupach praktyki przebiegają zgodnie z przyjętym harmonogram – i w doskonałej atmosferze, a uczestnicy z klas technik żywienia i usług gastronomicznych, technik architektury krajobrazu, technik rolnik z coraz większą pewnością siebie realizują polecenia ze strony greckich mentorów z przedsiębiorstw przyjmujących. Nie można zapomnieć, że oprócz zwiększania praktycznych umiejętności i wiedzy z zakresu przedmiotów zawodowych, udział w projekcie Erasmus+ ma również ważny wpływ na poziom kompetencji kluczowych uczestników.
Zachęcamy do zapoznania się z relacją zdjęciową z wyjazdu.
Jak przebiegają greckie praktyki w ramach Erasmus+ w grupie technik architektury krajobrazu? ?
Chociaż program jest napięty, ciekawe tematy i praktyczne umiejętności zdobywane podczas stażu sprawiają, że wszyscy uczestnicy podchodzą do realizacji zadań z uśmiechem na ustach!
W tym tygodniu, po zapoznaniu z zespołem instytucji przyjmującej i szkoleniu BHP, uczniowie zajmowali się m.in. tworzeniem dokumentacji ogrodów, w tym szkiców terenowych i zdjęć, przeszli procedurę inwentaryzacyjną, a także pielęgnowali roślinność, oceniając stan roślin i analizując perspektywy modyfikacji w architekturze.
Oczywiście, wizyta w Grecji to nie tylko praktyki, ale też okazja, by poznać ten piękny kraj! Przed uczestnikami pełen wrażeń program kulturowy.
Zachęcamy do śledzenia naszego fanpage’a i strony szkoły – już wkrótce kolejne relacje! <3
Obsługa restauracji hotelowej… a do tego zapoznanie z pyszną kuchnią grecką – uczestnicy projektu „Kształcenie rolnicze - unikalne praktyki europejskie” z oddziałów technik żywienia i usług gastronomicznych nie mogli trafić lepiej! <3
Podczas wyjazdu w ramach Erasmus+ uczniowie zapoznali się z organizacją pracy kuchni i restauracji oraz barów w hotelu Poseidon Palace oraz uczestniczyli we wprowadzeniu merytorycznym dotyczącym m.in. wykorzystywanych półproduktów i ich wartości odżywczych.
W ramach zajęć praktycznych realizowali zadania z zakresu planowania zaopatrzenia, przygotowywali posiłki pod okiem kucharzy, poznając pierwsze przepisy greckiej kuchni, przygotowywali stanowiska pracy, a także zrealizowali szkolenie pod okiem baristy.
Uczestnicy projektu „Kształcenie rolnicze - unikalne praktyki europejskie” pozdrawiają ze słonecznej Grecji!
30 uczniów z klas technik żywienia i usług gastronomicznych, technik architektury krajobrazu, technik rolnik rozpoczęło zagraniczne praktyki w ramach projektu Erasmus+.
Cele projektu to zwłaszcza podniesienie wiedzy oraz umiejętności zawodowych uczniów oraz zwiększenie kompetencji językowych, społecznych oraz kulturowych uczestników.
Po podróży autokarowej, wstępnych szkoleniach w zakresie organizacji stażu i BHP nasi „ambasadorzy” rozpoczęli już staże w greckich przedsiębiorstwach.
Wkrótce zaprezentujemy pierwsze relacje z ich przebiegu! :-)
Projekt „Kształcenie rolnicze - unikalne praktyki europejskie” realizowany jest przy wsparciu funduszy Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+.
Więcej informacji na temat projektu: https://www.zsrkm.pl/index.php/pl/accordion-4/255-power
W związku z brakiem odwołań do rekrutacji dotyczącej projektu „Kształcenie rolnicze - unikalne praktyki Europejskie” Nr: 2020-1-PL01-KA102-081081 wstępna lista zakwalifikowanych uczniów pozostaje listą ostateczną.
W przypadku ewentualnych zmian lista będzie aktualizowana na bieżąco.
„Kształcenie rolnicze - unikalne praktyki Europejskie” Nr: 2020-1-PL01-KA102-081081.
Wyjazd na praktyki do Grecji.
Lista osób zakwalifikowanych
1. Miłosz Koncik
2. Jakub Kosik
3. Kacper Kula
4. Norbert Niemyt
5. Dominik Musztyfaga
6. Michał Zmorkowski
7. Krystian Wroniak
8. Bartłomiej Zięba
9. Paweł Czeszejko
10. Dominika Szewczyk
11. Wiktoria Iwańska
12. Justyna Rejniak
13. Julia Ratajczak
14. Marcin Fus
15. Wiktoria Klimek
16. Julia Kopaniecka
17. Oliwia Staniszewska
18. Nikola Dąbrowska
19. Sandra Młynarczyk
20. Katarzyna Białomazur
21. Małgorzata Paprocka
22. Daria Pokora
23. Katarzyna Titoni
24. Emilia Pokora
25. Katarzyna Samborska
26. Magda Dubiel
27. Nikola Karolak
28. Weronika Wierzbicka
29. Nikola Chodara
Lista osób rezerwowych
1. Zuzanna Dolak
2. Julia Kmieć
3. Adam Lisowski
4. Patrycja Kardzis
5. Marcel Grduszak
6. Weronika Stępniak
7. Klaudia Brodzińska - Sośnicka
8. Katarzyna Rykaluk
Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszamy wszystkich uczniów klas II i III, kierunków technik rolnictwa, technik architektury krajobrazu oraz technik żywienia i usług gastronomicznych do aplikowania na wyjazd w ramach praktyk zagranicznych realizowanych w ramach przedsięwzięcia „Kształcenie rolnicze - unikalne praktyki Europejskie” Nr: 2020-1-PL01-KA102-081081.
W ramach prowadzonej procedury rekrutacyjnej przewidziano limity ilościowe dla poszczególnych kierunków kształcenia (po 10 osób). Zakwalifikowaniu uczniowie wezmą udział w działaniach których głównym elementem jest dwutygodniowy staż zagraniczny w Grecji. Do przedsięwzięcia zostaną zakwalifikowani uczniowie, którzy w procedurze rekrutacji uzyskają najwyższą liczbę punktów.
Głównym celem przedsięwzięcia jest zwiększanie wiedzy oraz umiejętności zawodowych poprzez realizację cyklu kształcenia zawodowego w zagranicznych przedsiębiorstwach. Oprócz tego uczestnicy przedsięwzięcia poprzez udział w działaniach projektowych podnoszą swoje kompetencję językowe, społeczne, kulturowe czy osobiste. Udział w przedsięwzięciu to doskonała szansa na rozwój zawodowy, osobisty oraz poznanie nowych ciekawych miejsc. Macie Państwo szansę, wziąć udział w pierwszym tego typu działaniu realizowanym przez Szkołę.
Rekrutacja prowadzona jest od 15.06.2021r. do 22.06.2021r. Formularze można składać do dnia 22.06 do godziny 11:00 do sekretariatu szkoły lub Członków Komisji Rekrutacyjnej.
Prosimy uważnie zapoznać się z regulaminem rekrutacji, instrukcją wypełniania formularza zgłoszeniowego oraz samym formularzem. Wszystkie załączniki znajdziecie państwo poniżej w linkach lub w sekretariacie Szkoły.
W trakcie trwania rekrutacji jak i całego przedsięwzięcia do Państwa dyspozycji pozostaje Koordynator Projektu oraz Komisja Rekrutacyjna.