Dnia 30 października 2024 r. młodzież klas V wszystkich kierunków kształcenia miała możliwość uczestniczenia w spotkaniu z przedstawicielem działu promocyjno- rekrutacyjnego Politechniki Morskiej w Szczecinie. Celem tego spotkania było poznanie kierunków kształcenia , uzyskanie odpowiedzi na pytanie „dlaczego warto studiować?” oraz wysłuchać ciekawostek , których nie można wyczytać w informatorach. Kończąc szkołę średnią , młodzież staje przed wyborem edukacyjnym, zawodowym więc szkoła otwiera horyzonty poprzez organizację spotkań z wyższymi uczelniami, pracodawcami.

Cz. W.

 

 

IMG_3802
IMG_3802
IMG_3801
IMG_3801
IMG_3803
IMG_3803
IMG_3805
IMG_3805
IMG_3804
IMG_3804
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

       W dniach od 21 do 25 października 2024 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbyła się po raz kolejny kampania pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole – 2024”. Celem tej akcji jest zwrócenie uwagi na problem braku szacunku do chleba, podniesienie świadomości na temat zdrowotnych właściwości chleba, zdrowego odżywiania  i aktywnych form wypoczynku. Jest to o tyle istotne, iż coraz więcej uczniów w Polsce boryka się z problemem nadwagi a nawet otyłości. Działania jakie zostały podjęte, to : pogadanki na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia na lekcjach wychowawczych, biologi, wychowania fizycznego oraz przedmiotach zawodowych na kierunku kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych. To także wycieczki dydaktyczne np. do Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu, gazetki promujące szkolną akcję, konkursy na zdrowe ciasto i zdrowy chleb, plakat promujący akcję  oraz lekcje wychowania fizycznego w plenerze. Dzięki kampanii cała społeczność szkolna miała możliwość 25 października 2024 r. uczestniczyć w szkolnym śniadaniu i poznaniu smaku i technologii sporządzania różnego rodzaju pieczywa, ciast, past, smalczyku z białej fasoli, świeżych warzyw i owoców wykonanych przez naszych uczniów klas I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oczywiście pod bacznym okiem instruktorów praktycznej nauki zawodu.

DZIĘKUJEMY !!!!

 

Nauczycielom przedmiotów zawodowych w „gastro” , wszystkim osobom zaangażowanym w realizację akcji bardzo dziękuję.

 

                                                                                                                         Cz. W.

IMG_3665
IMG_3665
IMG_3716
IMG_3716
IMG_3714
IMG_3714
IMG_3675
IMG_3675
IMG_3673
IMG_3673
IMG_3659
IMG_3659
DSC_5374
DSC_5374
IMG-20241023-WA0003
IMG-20241023-WA0003
IMG-20241023-WA0002
IMG-20241023-WA0002
IMG-20241023-WA0001
IMG-20241023-WA0001
IMG-20241023-WA0000
IMG-20241023-WA0000
DSC_5372
DSC_5372
DSC_5373
DSC_5373
DSC_5376
DSC_5376
DSC_5378
DSC_5378
DSC_5380
DSC_5380
DSC_5384
DSC_5384
IMG-20241023-WA0004
IMG-20241023-WA0004
IMG-20241023-WA0005
IMG-20241023-WA0005
IMG-20241023-WA0006
IMG-20241023-WA0006
IMG-20241023-WA0007
IMG-20241023-WA0007
IMG-20241023-WA0008
IMG-20241023-WA0008
IMG-20241023-WA0009
IMG-20241023-WA0009
IMG-20241023-WA0010
IMG-20241023-WA0010
20241022_103055
20241022_103055
20241022_103424
20241022_103424
20241022_114352
20241022_114352
20241022_114434
20241022_114434
20241022_124822
20241022_124822
20241022_124925
20241022_124925
Previous Next Play Pause

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik architektury krajobrazu uczestniczyli w wyjeździe dydaktycznym na Międzynarodowe Targi Poznańskie GARDENIA 2024. Celem wyjazdu było zapoznanie się z aktualną ofertą roślin ozdobnych, urządzeń i narzędzi ogrodniczych, nawozami, środkami ochrony roślin oraz budownictwem obiektów małej architektury krajobrazu.

IMG_20241017_113355
IMG_20241017_113355
IMG_20241017_113507_1
IMG_20241017_113507_1
IMG_20241017_113915
IMG_20241017_113915
IMG_20241017_115235
IMG_20241017_115235
IMG_20241017_120220
IMG_20241017_120220
IMG_20241017_120321
IMG_20241017_120321
IMG_20241017_121356
IMG_20241017_121356
IMG_20241017_123130
IMG_20241017_123130
IMG_20241017_124631
IMG_20241017_124631
IMG_20241017_133809
IMG_20241017_133809
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Uczennice z klasy 3 PŻ: Agata Skalska, Milena Manikowska i Agnieszka Lalorna zakwalifikowały się do etapu finałowego Ogólnopolskiego Konkursu pt.: "Co jadał Wincenty Witos?", który odbył się 17 października w ZS CKR w Brzostku. Finał składał się z dwóch części: testu, w którym były pytania z historii (okres życia i działalności Wincentego Witosa) oraz technologii gastronomicznej a także z części praktycznej,  czyli ugotowania dwóch potraw: dania głównego i deseru. Dziewczyny przygotowały babę ziemniaczaną z boczkiem i sosem chrzanowym a na deser pischingera (czyli torcik z wafli) z musem jeżynowym.

20241017_123247
20241017_123247
20241017_125049
20241017_125049
20241017_131521
20241017_131521
20241017_131242
20241017_131242
20241017_131252
20241017_131252
20241017_142831
20241017_142831
20241017_142443
20241017_142443
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7