- Szczegóły
- Odsłony: 78
Dnia 30 października 2024 r. młodzież klas V wszystkich kierunków kształcenia miała możliwość uczestniczenia w spotkaniu z przedstawicielem działu promocyjno- rekrutacyjnego Politechniki Morskiej w Szczecinie. Celem tego spotkania było poznanie kierunków kształcenia , uzyskanie odpowiedzi na pytanie „dlaczego warto studiować?” oraz wysłuchać ciekawostek , których nie można wyczytać w informatorach. Kończąc szkołę średnią , młodzież staje przed wyborem edukacyjnym, zawodowym więc szkoła otwiera horyzonty poprzez organizację spotkań z wyższymi uczelniami, pracodawcami.
Cz. W.
- Szczegóły
- Odsłony: 93
W dniach od 21 do 25 października 2024 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbyła się po raz kolejny kampania pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole – 2024”. Celem tej akcji jest zwrócenie uwagi na problem braku szacunku do chleba, podniesienie świadomości na temat zdrowotnych właściwości chleba, zdrowego odżywiania i aktywnych form wypoczynku. Jest to o tyle istotne, iż coraz więcej uczniów w Polsce boryka się z problemem nadwagi a nawet otyłości. Działania jakie zostały podjęte, to : pogadanki na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia na lekcjach wychowawczych, biologi, wychowania fizycznego oraz przedmiotach zawodowych na kierunku kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych. To także wycieczki dydaktyczne np. do Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu, gazetki promujące szkolną akcję, konkursy na zdrowe ciasto i zdrowy chleb, plakat promujący akcję oraz lekcje wychowania fizycznego w plenerze. Dzięki kampanii cała społeczność szkolna miała możliwość 25 października 2024 r. uczestniczyć w szkolnym śniadaniu i poznaniu smaku i technologii sporządzania różnego rodzaju pieczywa, ciast, past, smalczyku z białej fasoli, świeżych warzyw i owoców wykonanych przez naszych uczniów klas I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oczywiście pod bacznym okiem instruktorów praktycznej nauki zawodu.
DZIĘKUJEMY !!!!
Nauczycielom przedmiotów zawodowych w „gastro” , wszystkim osobom zaangażowanym w realizację akcji bardzo dziękuję.
Cz. W.
- Szczegóły
- Odsłony: 88
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik architektury krajobrazu uczestniczyli w wyjeździe dydaktycznym na Międzynarodowe Targi Poznańskie GARDENIA 2024. Celem wyjazdu było zapoznanie się z aktualną ofertą roślin ozdobnych, urządzeń i narzędzi ogrodniczych, nawozami, środkami ochrony roślin oraz budownictwem obiektów małej architektury krajobrazu.
- Szczegóły
- Odsłony: 83
Uczennice z klasy 3 PŻ: Agata Skalska, Milena Manikowska i Agnieszka Lalorna zakwalifikowały się do etapu finałowego Ogólnopolskiego Konkursu pt.: "Co jadał Wincenty Witos?", który odbył się 17 października w ZS CKR w Brzostku. Finał składał się z dwóch części: testu, w którym były pytania z historii (okres życia i działalności Wincentego Witosa) oraz technologii gastronomicznej a także z części praktycznej, czyli ugotowania dwóch potraw: dania głównego i deseru. Dziewczyny przygotowały babę ziemniaczaną z boczkiem i sosem chrzanowym a na deser pischingera (czyli torcik z wafli) z musem jeżynowym.
Strona 2 z 75