Dnia 10 listopada 2022 roku odbył się apel z okazji Narodowego Święta Niepodległości połączony z ogólnopolską akcją „Szkoła do hymnu”. Klasy drugie były odpowiedzialne za przygotowanie występu i dekoracji sali gimnastycznej  na uroczystość.  Inscenizacja w wykonaniu zaangażowanych uczniów była dobrą lekcją historii oraz wzmocniła postawy patriotyczne młodzieży. Uroczystą oprawę dopełnił nasz zespół muzyczny.

                                                                                                                                  Ewa Kaniowska

26.10.2022r. obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Dyni. Uczniowie w kolorowych, zabawnych strojach prezentowali dynie, przygotowane na konkurs klasowy. Komisja oceniała pomysł, wykonanie i „ogólne wrażenie”. Po dyskusji i zliczeniu punktów, wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zdobyła klasa 2PEK

II miejsce zdobyła klas 2PRŻ

III miejsce zdobyła klasa 3 PKW

Wyróżniono klasę 1PŻ, 4TRŻ oraz 4PWŻ

Dyplomy i nagrody wręczone zostały 10 listopada 2022 r. na apelu szkolnym.

Urszula Jasińska-Maksymowicz

W dniach od 24 do 28 października 2022 r. obchodziliśmy „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”. Była, to kontynuacja akcji w ramach ogólnopolskiej kampanii Fundacji DOBRE ŻYCIE.

Celem akcji jest promowanie idei chleba na zakwasie , zdrowego stylu życia oraz podnoszenie świadomości zdrowotnej i konsumenckiej młodych ludzi. W obchodach szkolnego „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia” odbyły się:

* konkurs kulinarny pt. „ ZDROWO ZNACZY SMACZNIE”;

* pogadanki na lekcjach wychowawczych na temat zdrowego odżywiania młodzieży;

* akcja „RUCH TO ZDROWIE” na lekcjach wychowania fizycznego i promocja aktywnie spędzonego wolnego czasu na świeżym powietrzu;

* warsztaty kulinarne pt. „ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY” dla dzieci  klasy pierwszej ze szkoły podstawowej z Dąbroszyna;

* na lekcjach plastyki wykonywanie plakatów informacyjnych dotyczących rodzajów chleba, sposobów wypiekania, które upiększały korytarze szkolne.

W trakcie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” odbyły się liczne konkursy , takie jak : „Słynni kucharze w historii” - prezentacja, konkurs na fotografię z napisem „KUCHARZ” z wykorzystaniem drobnego sprzętu kuchennego, wypiek zdrowego pieczywa, kreatywne zaprezentowanie dyni, w których młodzież wykazała się dużą kreatywnością.

Punktem kulminacyjnym i kończącym tygodniową akcję było piątkowe zdrowe, szkolne śniadanie  dla całej społeczności szkolnej, które przygotowała pod nadzorem nauczycieli młodzież klas gastronomicznych.

 

                                                                                      I.Westfalewska, W.Czerwińska

GALERIA

Dnia 27 października 2022 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym po raz pierwszy odbył się konkurs kulinarny ,,Zdrowo, znaczy smacznie” z udziałem kucharza Daniela Pelechatego, pomysłodawcy konkursu.

Uczestnicy musieli przygotować przystawkę z cukinii, natki pietruszki, ziemniaków, pieczarek i szarlotki oraz produktów dostępnych w spiżarni podręcznej. Dania konkursowe zostały ocenione przez
profesjonalne jury w składnie: przewodniczący Daniel Pelechaty, Kinga Gniady (przedstawicielka kadry pedagogicznej szkoły i współorganizatorka konkursu), Renata Winkel (Wicedyrektor Szkoły) oraz Czesława Bocheńska Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym.
Zmagania konkursowe wygrały Karolina Szczotka i Milena Pezda, które przygotowały różyczki nadziewane cukinią i boczkiem polane sosem pieczarkowym z siekanym siankiem. Uczennice w nagrodę dostały roboty planetarne i szkolenie kulinarne zorganizowane przez Studio Dobrego Smaku ULTON w Gorzowie Wielkopolskim.
Drugie miejsce zajęły Julia Ratajczak i Kinga Wójko, na trzeciej pozycji uplasowały się Wiktoria Solska i Aleksandra Bzdak.

Konkurs kulinarny mógł się odbyć dzięki wsparciu Dyrektora Szkoły - Pana Emila Zapiska oraz sponsorów, którym bardzo dziękujemy:
- Panu Burmistrzowi Miasta i Gminy Witnica - Dariuszowi Jaworskiemu,
- Pani Ewelinie Wysoczańskiej,
- Panu Markowi Rackiewiczowi,
- Studiu Dobrego Smaku Ulton,
- Hotelowi Leśnie Ustronie w Witnicy.

Patronat medialny nad imprezą zorganizowaną w szkole objęli: Gazeta Lubuska, TVP Gorzów oraz Radio Zachód.

GALERIA