08 kwietnia 2025r. z Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbył się I Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Polska Tradycja – Polska Kaczka”
dla uczniów szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs objęty patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolniczego OT w Gorzowie Wielkopolskim, został zorganizowany w celu rozwijania i doskonalenia umiejętności kulinarnych i kreatywności uczniów kształcących się w klasach o profilu gastronomicznym, propagowania ogólnopolskiej akcji #KUPUJŚWIADOMIE oraz zwiększenia świadomości konsumenckiej, dotyczącej wysokiej jakości polskiej żywności.
Zadaniem uczestników reprezentujących pięć zespołów szkół z: Bobowicka, Brzostowa, Henrykowa, Mieszkowic i Kamienia Małego, było sporządzenie dania głównego, którego obowiązkowym składnikiem była kaczka lub jej elementy oraz nieprzetworzone wcześniej polskie produkty rolno-spożywcze.
Wydarzenie kulinarne nie mogłoby się odbyć bez darczyńców, którzy przekazali pieniądze na organizację konkursu. Dziękujemy Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej S.A. z siedzibą w Kostrzynie nad Odrą oraz Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolniczego OT w Gorzowie Wielkopolskim, dzięki Państwa wsparciu mogliśmy zapewnić uczestnikom produkty do wykonania potraw oraz nagrodzić zwycięzców. Sponsorów w konkursie reprezentowali: Pan Marek Halasz - Dyrektor KOWR OT w Gorzowie Wielkopolskim oraz Pan Antoni Sołtys - Członek Zarządu K-SSSE w Kostrzynie nad Odrą.
Uczestnicy przygotowali potrawy, które zostały ocenione przez profesjonalne jury w składzie: Pan Bartłomiej Pawlikowski – Szef kuchni w Stanicy Łowieckiej "Kniejówka" oraz Pani Sylwia Banda – Menager „Lavi Bar & Restaurant”.
W oczekiwaniu na wyniki zmagań, przybyli do naszej szkoły goście, uczestniczyli w prelekcji przeprowadzonej przez lekarza weterynarii Magdalenę Steblin-Kamińską nt. „Chów i hodowla kaczki w Polsce”.
Uczniowie biorący udział w konkursie wykazali się wielką kreatywnością oraz profesjonalizmem, przygotowali ciekawe i smaczne potrawy, które wspaniale prezentowały się na talerzach. Jednak jury musiało je ocenić i wskazać te, które były najlepsze.
Wyniki konkursu:
I miejsce zajęła drużyna z ZSCKR w Brzostowie, w składzie: Oliwia Wegner i Maja Grubich, II miejsce ZSCKR w Kamieniu Małym, w składzie: Wiktoria Bilik i Emilia Bartosik, na III miejscu uplasowały się Hanna Zdanowicz oraz Zofia Pankanin z ZSCKR w Bobowicku.
Konkurs nie mógłby się odbyć bez dużego zaangażowania nauczycieli naszej szkoły - Iwony Westfalewskiej, Wioletty Czerwińskiej, Kingi Gniady oraz dyrektora Pana Emila Zapiska.
Gratulujemy uczestnikom konkursu i mamy nadzieję, że w następnych latach odbędą się kolejne edycje konkursu.
R.W.