Uczennice klasy 4 PŻ Julia Ratajczak i Agata Marczak wzięły udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Pieczarka ma moc”. Dziewczyny przygotowały „Polędwiczkę Wellington z duxelle z pieczarki”, nagrały filmik z realizacji zadania i Ich potrawa zyskała uznanie Jury.
24 marca 2023 pojechały na zaproszenie organizatorów konkursu do Warszawy na ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.
Jedną z nagród dla laureatów konkursu były warsztaty kulinarne i wspólne gotowanie z Mistrzem Grzegorzem Łapanowskim. Julia i Agata zajęły II miejsce (na 17 zgłoszonych szkół gastronomicznych z całej Polski) w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Pieczarka ma moc”.
„Świeże owocniki pieczarki są niskokaloryczne. Ich wartość odżywcza wynika przede wszystkim z występowania protein, co uzasadnia ludowa nazwa grzybów – „mięso lasu” – zawiera wszystkie aminokwasy egzo- i endogenne będące budulcem białek”.
Już niedługo udostępnimy filmik, który był nagrywany podczas warsztatów – zobaczycie jak dziewczyny radziły sobie na warsztatach a dzisiaj kilka zdjęć z tego dnia.
Julia i Agata gratulujemy, jesteśmy z Was dumni!